Zorgverzekeraars waarschuwen voor flinke stijging zorgpremie

Zorgpremie

Zorgverzekeraars waarschuwen voor flinke stijging zorgpremie

ZorgpremieTwee van de vier grote zorgverzekeraars maakten onlangs bekend dat de zorgpremie in 2019 verder omhooggaat. CZ voorspelde zelfs dat de premie minstens twee keer zo hard zal stijgen als in 2018. Per jaar komt dat uit op 84 euro. Ook Achmea gaf aan dat de reserves opraken en waarschuwde voor een premiegroei. Volgens zorgverzekeraar VGZ hoeft de zorgpremie in 2019 helemaal niet hard te stijgen. Dit komt omdat er kostenbesparingen zijn bij zorginstellingen. Daarover heeft de verzekeraar lange termijn afspraken gemaakt.

Eenmalige meevaller

CZ en de merken van Achmea boden daarom vorig jaar basisverzekeringen aan onder de kostprijs.
Of dat komend jaar gaat gebeuren is nog maar de vraag, aangezien de reserves opraken, aldus de zorgverzekeraars.

Doordat in 2017 de zorgkosten meevielen, steeg de premie dit jaar niet zoveel. Die meevaller was eenmalig. Zorgverzekeraars bereiden de consument nu alvast voor op een tegenvallende zorgpremie.

Stijging zorgpremie afremmen

De bekendmaking van deze verwachte stijging komt vrij vroeg in het jaar. De Tweede Kamer wil graag in debat met minister Bruins en ook Patiëntenfederatie Nederland wil opheldering van de zorgverzekeraars. Het ministerie van Volksgezondheid wil onder andere door het sluiten van zorgakkoorden de stijging van de zorgpremie afremmen.

Definitieve premies

Tijdens Prinsjesdag maakt de minister van Volksgezondheid de ‘richtpremie’ bekend. Dat nemen de zorgverzekeraars ook mee in hun definitieve premiebekendmaking, die ze uiterlijk half november naar buiten moeten brengen.

Neem voor vragen over uw zorgverzekering of zorgpremie contact op met onze adviseurs via 0182 – 30 44 88 of stuur een e-mail naar zorg@sucsez.nl.

Bron: Algemeen Dagblad en Nationale Zorggids

Geen reactie's

Geef een reactie