Verzekeraars en ziekenhuizen gaan samen dure medicijnen inkopen

Medicijnen

Verzekeraars en ziekenhuizen gaan samen dure medicijnen inkopen

MedicijnenZiekenhuizen en zorgverzekeraars willen de krachten bundelen om gezamenlijk dure geneesmiddelen in te kopen en zo de prijzen te drukken. Volgend jaar start een proef met een groep kankermedicijnen. De academische ziekenhuizen, de tachtig leden tellende Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de koepel Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn bij het initiatief aangesloten, meldt het AD vandaag.

 

Betere onderhandelingspositie

“Wij zijn erg tevreden over deze samenwerking”, laten de organisaties weten. “Dit betekent dat er gezamenlijk beter onderhandeld kan worden met de farmaceutische industrie, zodat dure geneesmiddelen nu en ook op de lange termijn beschikbaar blijven voor patiënten die hierop zijn aangewezen.” De samenwerking is goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Het doel van deze samenwerking is om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen op de lange termijn te behouden en de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

Kosten medicijnen blijven stijgen

De kosten voor dure geneesmiddelen bedragen inmiddels zo’n 2 miljard euro per jaar. Naar verwachting blijft dat bedrag de komende jaren stijgen, omdat er veel nieuwe medicijnen op de markt komen.

“Inmiddels gaat 8 procent van het ziekenhuisbudget op aan dure medicijnen voor ziektes als kanker en reuma. Oplopend tot wel een ton per patiënt per jaar. Dat kunnen we nu nog net betalen, maar het einde is in zicht”, zegt een NVZ-woordvoerder tegen de krant.

Proef start volgend jaar

De proef die volgend jaar start, betreft geneesmiddelen voor patiënten met bloedkanker. Zo’n dertienhonderd patiënten in Nederland hebben die dagelijks nodig. Op jaarbasis kost dat 30 miljoen euro.

De ziekenhuizen en zorgverzekeraars willen de producenten van drie soorten pillen met een aanbestedingsprocedure aansporen hun prijzen te verlagen.

Zo laag mogelijke prijs

“Medisch specialisten blijven straks nog steeds bepalen welk middel voor welke patiënt de voorkeur moet hebben. Maar om de kosten zo laag mogelijk te krijgen, is het belangrijk om voor het voorkeursmiddel een zo laag mogelijke prijs af te spreken.”, aldus een woordvoerder van ZN.

SUCSEZ onderstreept het belang van deze pilot en vindt dat de zorg betaalbaar moet blijven voor elke patiënt. “Door deze ontwikkeling blijft de zorg toegankelijk voor iedereen en dat is uiteindelijk ook het doel van ons zorgstelsel. Voor mensen die vragen hebben over vergoedingen voor behandelingen of medicijnen biedt de SUCSEZ Advieslijn uitkomst. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar via 0182 – 30 44 88. Onze adviseurs helpen u graag verder.”

Geen reactie's

Geef een reactie