“Verplichte eigen risico toch niet omhoog, blijft op 385 euro”

eigen risico

“Verplichte eigen risico toch niet omhoog, blijft op 385 euro”

eigen risicoHet verplichte eigen risico gaat waarschijnlijk volgend jaar toch niet omhoog. Informateur Gerrit Zalm heeft de Kamer de dag na Prinsjesdag laten weten dat de formerende partijen de voorgenomen verhoging van 385 euro naar 400 euro niet door willen laten gaan. Als gevolg van de bevriezing gaat de zorgpremie op jaarbasis met 10 euro omhoog.

“De vier onderhandelende fracties VVD, CDA, D66 en CU hebben mij als informateur verzocht aan u over te brengen dat zij graag zouden zien dat het verplichte eigen risico uit hoofde van de Zorgverzekeringswet in 2018 niet wordt verhoogd ten opzichte van 2017”, schrijft Zalm in een brief aan de Kamer. De Kamer had de onderhandelaars eerder op de dag om duidelijkheid gevraagd over de verhoging.

Spoedprocedure

De formerende partijen willen een spoedprocedure in gang zetten zodat de verhoging van 15 euro voor 2018 niet doorgaat. De benodigde wetswijziging moet voor 1 oktober rond zijn. De hoogte van het eigen risico heeft invloed op de premies voor de basisverzekering die zorgverzekeraars uiterlijk 12 november moeten bekendmaken.

Demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat in een reactie weten dat door het voorgenomen besluit de zorgpremie met 10 euro op jaarbasis gaat stijgen. Dat komt neer op 0,83 cent per maand. Dinsdag werd al bekend dat de maandelijkse premie waarschijnlijk met 6 euro per maand omhoog gaat.

Verlaging

Een deel van de Tweede Kamer dringt al langer aan op de verlaging van het eigen risico. Partijen zoals GroenLinks, SP, PvdA en PVV willen af van de eigen bijdrage. De formerende partijen CDA en ChristenUnie willen het eigen risico niet afschaffen, maar wel verlagen met respectievelijk 105 euro en 100 euro. D66 en VVD tornen liever niet aan het eigen risico. Volgens de voorstanders is het eigen risico nodig om de zorg betaalbaar te houden. Tegenstanders zien dat mensen met een kleine beurs juist zorg mijden, omdat zij het eigen risico niet kunnen betalen.

Veel wijzer dankzij een vergelijking

Uiterlijk 12 november maken zorgverzekeraars de premies en dekkingen voor de zorgverzekering van 2018 bekend. Gezien de verwachte premiestijging is het verstandig om in ieder geval een vergelijking te maken.

Via één telefoontje met SUCSEZ (via 0182 – 30 44 88) weet u of uw een passende verzekering hebt en kunt besparen op de premie. Vul uw gegevens alvast in en één van onze adviseurs belt u half november met persoonlijk advies.

Vraag via dit formulier uw polischeck eenvoudig aan.

Geen reactie's

Geef een reactie