Kosten verplicht eigen risico komende jaren verder omhoog

Kosten

Kosten verplicht eigen risico komende jaren verder omhoog

KostenDe zorgpremie en het eigen risico gaan de komende jaren verder omhoog. Dat melden AD, De Telegraaf en persbureau ANP woensdag 6 september op basis van anonieme bronnen. De Telegraaf en het ANP schrijven dat het nieuwe kabinet de basispremie voor de zorgverzekering met 6 euro per maand gaat verhogen. Dit zou blijken uit de conceptstukken voor Prinsjesdag. Het eigen risico stijgt mogelijk van 385 naar 400 euro.

Het eigen risico bleef dit jaar voor het eerst in lange tijd gelijk. Met de verhoging wil het kabinet de doorlopend stijgende zorgkosten het hoofd bieden. Om de hogere kosten te compenseren, stijgt de zorgtoeslag vermoedelijk ook met 130 euro per jaar. De helft hiervan is automatische compensatie. De andere 65 euro is het gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

De partijleiders van VVD, CDA, D66 en Christen Unie, die momenteel onderhandelen over een nieuw kabinet, wilden woensdagochtend niets zeggen over de zorgkosten en het eigen risico voor volgend jaar. Begin augustus zei DSW Zorgverzekeraar-topman Chris Oomen al dat de zorgpremie volgend jaar gaat stijgen door een fikse tegenvaller van 400 miljoen euro.

Kosten vallen hoger uit

Door de vergrijzing van de bevolking en de innovaties in de zorg vallen de kosten ook de komende jaren hoger uit. CDA en Christen Unie voerden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen nog campagne om het eigen risico met 100 euro te verlagen. In april werd duidelijk dat de afschaffing of verlaging van het eigen risico hogere kosten met zich meebrengt: zo’n ruim 1 tot bijna 5 miljard euro per jaar.

Aan de zorg wordt dit jaar 74,5 miljard euro uitgegeven. Afschaffing van het eigen risico kost 4,8 miljard euro. Een verlaging zoals het CDA wilde, kost de schatkist jaarlijks 1,1 miljard euro.

Verhoging is onaanvaardbaar

Patiëntenfederatie Nederland, een koepel van patiëntenorganisaties, vindt de maatregel onaanvaardbaar. ”Mensen kunnen de zorgkosten vaak nu al niet meer ophoesten. Nu het eigen risico verhogen en tevens de premie van de zorgverzekering laten stijgen leidt tot mijden van zorg”, stelt de organisatie.

De belangenbehartiger roept de Tweede Kamer op ”dit onzalige plan” bij de begroting van tafel te halen en ”liefst nog eerder.” De federatie wijst erop dat veel politieke partijen hebben aangegeven dat het eigen risico juist omlaag moet.

Mensen met middeninkomen de klos

Ouderenorganisatie ANBO vreest dat mensen met een middeninkomen die net iets te veel verdienen voor een zorgtoeslag, door de stijging van de zorgkosten de klos zijn.

“In deze tijden van economische groei moeten alle mensen hun besteedbaar inkomen zien groeien. Gezinnen en alleenstaanden die net boven de toeslaggrens zitten en veel zorg gebruiken, betalen de laatste jaren steeds meer zelf. Terwijl hun inkomen niet meestijgt”, aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Verstandig om te vergelijken

Tijdens Prinsjesdag (derde dinsdag van september) maakt de regering de wijzigingen voor de basisverzekering bekend. Dan weten we ook of er veranderingen zijn in de dekkingen en vergoedingen vanuit de basisverzekering.

Half november maken zorgverzekeraars de premies en dekkingen voor de zorgverzekering van 2018 bekend. “Dat is het moment om te kijken of uw polis nog voldoet aan uw wensen en zorgbehoeften. Met de verwachte premiestijging en het verhoogde verplichte eigen risico is het verstandig om in ieder geval een vergelijking te maken.”, aldus Gert Dingemans, directeur van SUCSEZ.

Hij nodigt mensen uit om de adviseurs van SUCSEZ nu al te bellen (via 0182 – 30 44 88) voor een ‘polischeck’ in november.  “Veel verzekerden zitten al geruime tijd bij dezelfde verzekeraar, maar lopen daarmee het risico dat ze of te veel premie betalen of geen passende dekking meer hebben. Via één telefoontje bent u van die onzekerheid af.”

Vraag via dit formulier uw polischeck eenvoudig aan.

Bron: NU.nl/ANP

Geen reactie's

Geef een reactie