Informatie zorgverzekeringen is goed, maar lastig te vinden

Informatie zorgverzekeringen is goed, maar lastig te vinden

InformatieDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) controleert tijdens de overstapperiode of de informatie over zorgverzekeringen juist en goed vindbaar is. De NZa checkt de informatie van de zorgverzekeraars die zij geven aan de telefoon, op hun website en via social media. Over het algemeen geven de verzekeraars de goede informatie, maar is deze online soms moeilijk te vinden. Ook de hoeveelheid aan collectieve zorgverzekeringen zorgt ervoor dat het vergelijken lastig is, meldt NZa.

Voor het maken van de juiste keuze hebben verzekerden correcte informatie nodig. En het moet eenvoudig te vinden zijn. Bijvoorbeeld over de vergoedingen voor tandartskosten of het bijbetalen voor medicijnen. De minister van Volksgezondheid ontving een brief van de NZa waarin diverse acties staan om verzekerden te helpen bij het vergelijken van de zorgverzekering.

Mystery shoppers

Voor het derde jaar op rij pleegde de NZa mysterytelefoontjes naar de klantenservice van zorgverzekeraars. Deze drie jaar van intensief toezicht hebben zijn vruchten afgeworpen, want de verzekeraars verstrekken de juiste informatie tijdens de overstapperiode. Dat geldt ook voor de social mediakanalen van de verzekeraars. In de meeste gevallen klopt ook de informatie op de website. Zorgverzekeraars waarbij dit niet op orde was, passen de onjuiste gegevens snel aan.

Vergelijkingen en vindbaarheid

De vindbaarheid van informatie op de websites biedt volgens de NZa ruimte voor verbetering. In een derde van de gevallen blijken verzekerden gegevens die ze zoeken niet te kunnen vinden. De Zorgautoriteit gaat daar met zorgverzekeraars over in gesprek en gaat kijken hoe verzekeraars dit kunnen verbeteren.

Inzake de vergelijkbaarheid van zorgverzekeringen controleerde de NZa opnieuw of zorgverzekeraars duidelijk communiceren in het geval van gelijke of nagenoeg gelijke polissen die zij aanbieden. Een aantal verzekeraars moesten alsnog overzichten plaatsen ter vergelijking.

Informatie collectiviteiten

Wat betreft collectieve zorgverzekeringen zijn er nieuwe regels voor transparantie. Deze hebben tot nu toe nog niet het gewenste effect. Het vergelijken van collectieve zorgverzekeringen met polissen die niet via een collectiviteit worden aanboden is nog te onduidelijk. De NZa onderzoekt andere mogelijkheden.

Neem voor vragen over de informatievoorziening van zorgverzekeraars of uw zorgverzekering contact op met onze adviseurs via 0182 – 30 44 88 of stuur een e-mail naar zorg@sucsez.nl.

Bron: Nationale Zorggids

Geen reactie's

Geef een reactie