Column: ‘n pijnlijk tandartsbezoek…

Rodger Lukken

Column: ‘n pijnlijk tandartsbezoek…

“Is uw organisatie al eens getroffen door cybercriminaliteit? Bijvoorbeeld een aanval op uw computersystemen, diefstal van data, chantage met ransomware, virussen of e-fraude. Niet? Prijs u dan gelukkig, want hoewel definities en statistieken variëren, staat buiten kijf dat cybercriminaliteit nog steeds ieder jaar toeneemt en momenteel de snelst groeiende criminele activiteit ter wereld is. Het is dus niet zozeer de vraag óf u getroffen gaat worden door een cyberincident, maar eerder wanneer!

Bij hacken denken we vaak nog aan een stoffig zolderkamertje, waarin iemand dagenlang persoonlijk probeert in te breken in een systeem. Dat beeld is echter flink achterhaald. Tegenwoordig struinen allerlei geautomatiseerde hoogstandjes continu het internet af om te ontdekken waar er zwakke plekken zitten. En dan bent u de klos. Heeft u net een update nog niet geïnstalleerd? Bingo!

Ver-van-mijn-bed-show

Wellicht voelt de dreiging nog als ver weg. Het betreft echter niet slechts grote multinationals die het slachtoffer van cybercriminaliteit worden. Denk eens aan twee Nederlandse doelwitten die recentelijk het nieuws hebben gehaald: de Rotterdamse haven en de parkeergarages van Q-park. Of nog dichterbij: onlangs is een tandartspraktijk in Nijmegen getroffen door een cyberincident. Dan kan zo’n tandartsbezoekje toch ineens een stuk pijnlijker worden dan gedacht… voor de praktijk zelf in dit geval!

In een wereld waarin alles en iedereen door het internet met elkaar verbonden wordt, nemen de zorgen over cybersecurity toe. Pas op het moment dat zich een cyberincident voordoet, beseffen veel organisaties hoe verstrekkend de gevolgen kunnen zijn. Analisten vrezen dan ook dat een flink aantal bedrijven in allerhande sectoren nog onvoldoende is voorbereid op cyberaanvallen.

Stevige boetes

Om te voorkomen dat ondernemingen een te afwachtende houding aannemen, wordt op 25 mei aanstaande de wet AVG van kracht voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen van klanten, personeel of andere personen uit de EU. De AVG dwingt ondernemers tot actie en maatregelen. U heeft verantwoordingsplicht en moet kunnen aantonen dat u zich aan de wet houdt. Via documenten moet u kunnen bewijzen dat u de juiste organisatorische en technische maatregelen heeft genomen om aan de AVG te voldoen. Kunt u dat niet? Dan riskeert u een stevige boete van maximaal 20 miljoen euro of 4% van uw omzet!

Cyberverzekering

Diefstal of verlies van gevoelige informatie over klanten of werknemers kan iedere onderneming overkomen. Het verlies van één laptop kan al tot ernstige financiële gevolgen en reputatieschade leiden. Een cyberverzekering heeft daarom zin voor iedere onderneming (van welke omvang dan ook) die beschikt over vertrouwelijke informatie en/of klantgegevens. Zorg dat u niet te laat handelt en laat u tijdig adviseren! Onze specialisten helpen u graag bij het in kaart brengen van uw cyberrisico’s, dus neem gerust vrijblijvend contact met ons op.”

Rodger Lukken
Adviseur Heilbron – SUCSEZ

Rodger Lukken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie